Wat zijn nu de situaties waarin je verandering wil bereiken. Met welke uitdagingen dealt je bedrijf, waaruit veel verbeteringen zijn te halen voor de toekomst. Dit heb ik uitgewerkt in een aantal business cases:
Scaled-up: het bedrijf is de afgelopen tijd enorm uit zijn voegen gebarsten en de business nu wordt opgevolgd is op lange termijn gewoon niet houdbaar. Er moet echt organisatorisch iets gebeuren en strategisch iets veranderen.
Employee journey: kamp je ook met personeelstekorten? Zonder team geen business! Maar waar haal je de juiste mensen vandaan? En als je de sterspelers hebt binnen gehaald, hoe houd je ze aan je bedrijf verbonden. Wat maakt dat ze binnen je dreamteam willen blijven spelen voor meerdere seizoenen.
Dare to delegate: als DGA ben je de founder en gezicht van het bedrijf, maar nu is het tijd voor een stapje terug. Een andere focus. Hoe laat je “zen” los en hoe ontdek je je nieuwe missie? Hoe draag je jouw erfgoed en energie over aan het management team?
Family affair: er is niks mooiers en tegelijk niks lastiger dan met je familie een prachtig bedrijf opbouwen. Hoe houd je je familiewapen levend? Hoe weet je waar ieders sterke en minder sterke kanten liggen, dezelfde bloedgroep heeft. Hoe kun je communiceren met elkaar zonder een vendetta te creëren. En hoe draag je het met een gerust hart over aan de next generation.
Future creatives: als toekomstgericht bedrijf wil je het creatieve potentieel van je team levend houden. Je wilt dat je medewerkers zich kunnen ontwikkelen tot hun volle potentieel. Creatief denktalent is de basis voor winstgevende groei, onderscheidend- en empatisch vermogen van het bedrijf. Er is echt serieuze lange termijn commitment voor nodig om design thinking te ademen.
Colour local: wie zijn we als team en waar staan we voor. Wat verbindt ons? Hoe leren we elkaar beter begrijpen. Hoe kunnen we beter met elkaar communiceren en samenwerken. hoe gedragen onze collega’s zich op de werkvloer. Hoe worden we een synergetisch geheel, waarin we elkaars sterke en minder sterke kanten kennen. Hoe kunnen we met respect het beste in elkaar naar boven halen. Insights Discovery is een heel krachtige tool om al deze vragen te beantwoorden.
Follow the leader: hoe kunnen we onze mensen meer vertrouwen geven en medeverantwoordelijkheid stimuleren. Hoe kan je als leider een meer coachende rol innemen bij zelfsturende teams. Hoe blijven we flexibel met korte lijnen naar de markt? Hoe houden we de ondernemersgeest levend. Hoe creëren we een open, veilige en inspirerende cultuur. Hoe kunnen we duidelijke afspraken maken en resultaten verbeteren.
Change of plans: we willen een andere koers varen met een andere missie, visie en identiteit. Hoe implementeer je deze veranderingsprocessen, zodat ze ook echt gedragen worden door de medewerkers en resoneren binnen de onderneming en in de markt. Hoe maak je het levend vanaf een A4’tje.
Social design: hoe blijven we bewust van de veranderende behoeften in de omgeving. Hoe integreren we maatschappelijke ontwikkelingen in onze organisatie zoals inclusiviteit, wokeness, grensoverschreidend gedrag, emancipatie en duurzaamheid. Hoe maken we echte verbinding met onze omgeving. Hoe tonen we involvement.
Customer journey: onze branding staat als een huis, maar in de praktijk komt er van de merkbeleving bij de klanten weinig terecht. Hoe kunnen we het merk echt ademen in onze klantenbenadering? Hoe kunnen we onze klanten in alle aspecten een echte positieve en kloppende ervaring geven met ons merk? Hoe brengen we alle aspecten in kaart en hoe kunnen we deze optimaliseren?
Differentiate: we willen groeien door nieuwe markten te betreden, nationaal en internationaal. Of misschien wel nieuwe doelgroepen aanspreken. Dat vraagt om een andere invalshoek, tactiek en benadering.
Fushion: meerdere culturen smelten samen bij een bedrijfsovername of fusie. Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op? Hoe maak je er meer van dan de som der delen.
En zo zijn er nog veel meer business cases in het veld te bedenken, waarvoor transformatie dé oplossing is. Ik ben benieuwd wat jullie uitdagingen zijn. Even sparren?