80% van ons gedrag wordt bepaald door onbewuste en onzichtbare overtuigingen, normen en waarden, eigenschappen en motieven. Dit gegeven is dus ook van invloed op het gedrag van onze klanten.
Daarom is het belangrijk om in hun psyché te duiken. In een markt waarin traditionele segmentaties niet meer leidend zijn. En juist de minder tastbare criteria zoals: lifestyle, mindset, identiteit, subculture en community de boventoon voeren.
Onderzoeken, aanvoelen, analyseren, visualiseren en inzichtelijk maken: Wat beweegt onze klant intrinsiek? Wat hoort en ziet de klant in zijn omgeving? Wat denk en voelt hij? Hoe gedraagt de klant zich naar buiten toe? Waar zit de pijn en waar het verlangen? Hoe worden er keuzes gemaakt voor een merk.
Door welke trends, influencers en rolmodellen worden ze beïnvloed? Wat vinden ze mooi? Wat vinden ze lelijk? Wat zijn hun interesses? Wat is hun connectie met de natuur, wetenschap, technologie, materie, media en kennis.
Wat is hun identiteit? Wat zijn de raakvlakken met onze eigen (merk)identiteit? Met wie identificeren onze klanten zich? Waar horen ze bij? Waar horen ze niet bij? Diversiteit binnen de eigen organisatie is essentieel om diverse doelgroepen te kunnen bereiken en om met de juiste tone of voice te kunnen communiceren. Echte interesse tonen en luisteren zorgt voor verbinding.
We moeten duiken in de onderwaterwereld van de (potentiële) klant om een schat aan basisbehoeftes, motivaties en waarden naar boven te halen. Zodat er Human Centered Design kan worden toegepast op bestaande markten en nieuwe niches. En we de propositie, merkbeleving en customer journey daarop kunnen finetunen.
Een scherp inzicht in de behoeften van onze klant, maakt dat we met de juiste tone of voice een dialoog kunnen aangaan. Een natuurlijke interactie , waarbij we als merk of organisatie kunnen verbinden met de doelgroep. En groepen klanten onderling kunnen laten samenkomen in onze (brand) community.
.